Levenskunst: De kunst van goed ouder worden!

Levenskunst: De kunst van goed ouder worden!

Cursus

4 lessen van 2 uur

Levenskunst: De kunst van goed ouder worden!

In onze westerse cultuur zijn veel mensen meer bezig met hun carrière dan met hun eigen ouder worden. De markt speelt in op het verlangen naar jeugdige schoonheid. De sportscholen zijn alle dagen open. Bovendien is er de hoop op de medische wetenschap en medische technologie die ons zo lang en goed mogelijk gezond en sterk probeert te houden. Met die hoop is op zichzelf niets mis, ware het niet dat zij de ware aard van het probleem verhult: ons leven is eindig.

We missen een brede cultuur van goed ouder worden.

Want: wat betekent ouder worden eigenlijk?

Hoe maak je je eigen leven(weer)zinvol?

Is ouder worden tegenwoordig iets anders dan voorheen?

Levenskunst betekent allereerst onder ogen zien dat we eindige en kwetsbare wezens zijn. Jong zijn is een beginneling zijn en je kunt alleen een gevorderde willen zijn. Vervolgens is het zinnig om oog te hebben voor de samenhang in je leven. En met dat van anderen. Positieve vrijheid is de kern van de levenskunst. Wat is voor mij een authentiek, goed en mooi leven?

Thema’s die we in deze cursus gaan bespreken zijn de geschiedenis van de Levenskunst. Bezinning en oefening, waardenonderzoek, vriendschap en omgaan met de tijd, zijn de vier grondslagen die in levenskunst zijn en onderscheiden. Vervolgens gaan we vanuit gekozen thema’s of aangedragen voorbeelden deze bespreken volgens de dialoogmethode.

Tijdens de cursus maken we gebruik van het boek: De grote filosofen over ouderdom. Joep Dohmen & Jan Baars(red.) Ambo, ( vijfde druk 2012).


 

DEZE VIND JE WELLICHT OOK LEUK