M.C.W. (Marc) Permeke

M.C.W. (Marc) Permeke

"Een verblijf van acht jaar in Italië heeft mijn passie voor de (kunst)geschiedenis en de cultuur van ‘La bella Italia’ doen ontstaan."

Tot aan mijn pensionering in 2012 was ik werkzaam als hogeschooldocent Management Toerisme aan de NHTV Breda (tegenwoordig BUas: Breda University of Applied Sciences), waar ik me o.m. heb beziggehouden met cultuurtoerisme, kunstgeschiedenis, reisbegeleiding en de organisatie en begeleiding van talloze studiereizen in Europa.Mijn sterke band met Italië is gekomen door een verblijf van vier jaar in Rome (1974-1977), waarna ik van 1980 tot 1984 op Sicilië als gids culturele reizen heb begeleid. Terug in Nederland heb ik mijn kunsthistorische kennis verbreed en verdiept tijdens de deeltijdopleiding Kunstgeschiedenis en Archeologie aan de universiteit van Leiden. In dezelfde periode ben ik werkzaam geweest als freelance professioneel gids in Nederland en België in verschillende talen (Duits, Engels en Italiaans) en heb ik voor een grote Duitse krant Kulturfahrten o.m. naar Sicilië georganiseerd en uitgevoerd.

Al vele jaren verzorg ik overal in Nederland en België cultuurhistorische lezingen en cursussen over Italiaanse regio’s en steden als Sicilië, Campanië (Napels, Pompei, Herculaneum, Capri), Rome, Florence en beroemde kunstenaars als Caravaggio en Gian Lorenzo Bernini. Mijn passie voor Italië blijkt ook uit de conversatielessen Italiaans die ik voor het Gilde De Baronie verzorg.