Napels, Pompeii, Herculaneum en Capri

Napels, Pompeii, Herculaneum en Capri

Cursus

3 lessen van 2 uur

€ 94,00
Kies startdatum

Cursus

Napels, Pompeii, Herculaneum en Capri

Ontdek het veelzijdige Campania met…Napels, Pompeii, Herculaneum, Capri, Sorrento, Amalfitaanse kust en Paestum.


In drie bijeenkomsten ontdek je de verscheidenheid van natuur en cultuur van de Italiaanse regio Campania. 

 

1. Napels en Pompeii

2. Pompeii en Herculaneum

3. Capri, Sorrento, Amalfitaanse kust en Paestum


In de fascinerende stad Napels zijn sporen te vinden van o.a. Grieken, Romeinen, Byzantijnen, Normandiërs, Hohenstaufen, Anjou’s, Spanjaarden (Aragón, Habsburgers), Bourbons en Fransen. En dat niet alleen bovengronds maar ook ondergronds. Een stad met bijzondere bezienswaardigheden als koninklijke paleizen (Palazzo Reale, Capodimonte), robuste kastelen (Castel Nuovo, Castel dell’Ovo), fraaie kerken (Kathedraal, Santa Chiara) en idyllisch gelegen kloosters (Certosa di San Martino). Maar het echte Napels vind je in de sfeervolle nauwe straatjes met elkaar verbonden door volle waslijnen. Waar het straatleven de ware ziel van de Napolitaan toont, waar de opwinding groot is als het bloedwonder van de heilige Gennaro weer is voltrokken en waar prachtige Napolitaanse liederen vanaf balkons schallen. Wat is het verhaal achter Pulcinella, Babà, pizza Margherita, Italiaanse hoorn, Presepe (Napolitaanse kerststal) etc.?


Vervolgens bezoeken we zowel Pompeii, een van de best bewaarde Romeinse steden, als ook Herculaneum, volledig bedekt door as en lava als gevolg van de vulkaanuitbarsting van de Vesuvius in 79 na Christus. Dank zij deze ramp en de sinds de 18e eeuw gedane opgravingen, weten we nu veel meer over het leven van alledag, de activiteiten van de middenstand, de stedelijke bebouwing, de inrichting van de huizen, de functie van de badhuizen, het belang en de uitingen van godenverering, de opvattingen m.b.t. seksualiteit. Kortom, Pompeii en Herculaneum gaan weer leven!


Tenslotte varen we naar het schitterend gelegen eiland Capri, waar Romeinse keizers als Augustus en Tiberius (Villa Jovis) hebben gewoond. Een bezoek meer dan waard is de villa San Michele van de Zweedse arts/kunstverzamelaar Axel Munthe in Anacapri, ook bereikbaar via de steile Scala Fenicia. Indrukwekkende vergezichten krijg je vanuit het pittoreske en mondaine Capri-stad met de tuinen van Augustus. Kleurrijk en bloemrijk zijn de parfums van Carthusia, waarvan de geheime samenstelling afkomstig is van het voormalige Kartuizer klooster.  Een boottochtje rond het eiland met een bezoek aan de magische Blauwe Grot maakt het bezoek aan Capri compleet.


Na een korte oversteek bezoeken we Sorrento, dat gelegen is tussen vele citroenboomgaarden en daarom als bakermat van de Limoncello wordt beschouwd. De kathedraal is zeer bezienswaardig en uitvalsbasis van de indrukwekkende processies in de Goede Week.
De Amalfitaanse kust (La Costiera Amalfitana) is landschappelijk het mooiste dat Campania te bieden heeft. De panoramische vergezichten vanaf de smalle en bochtige kustweg van Positano tot Vietri sul Mare (55 km) zijn spectaculair. De weg loopt bovenop een steile helling en verbindt opeenvolgende kleine stadjes die tegen de bergwand geplakt lijken. Fraaie tuinen en grootse villa’s wisselen elkaar af zoals Villa Cimbrone en Villa Rufolo in Ravello. Amalfi pronkt met haar imposante Duomo gewijd aan de apostel Andreas. Vietri sul Mare is gekend om de veelkleurige keramiek.   


Tenslotte bezoeken we Paestum, de Romeinse benaming van de oorspronkelijk Griekse stad Poseidonia. Bijzonder zijn de drie Dorische tempels waarschijnlijk gewijd aan de Griekse godinnen Hera en Athena.

Woensdag 15/02/2023 - 10:00 uur.
Woensdag 22/02/2023 - Carnavalsvakantie
Woensdag 01/03/2023 - 10:00 uur.
Woensdag 08/03/2023 - 10:00 uur.

Dorpshuis 't Klooster
Jack van Gilsplein 1
4854 CB, Bavel

thumb

M.C.W. (Marc) Permeke
"Een verblijf van acht jaar in Italië heeft mijn passie voor de (kunst)geschiedenis en de cultuur van ‘La bella Italia’ doen ontstaan."

BEKIJK MIJN PAGINA >

50 JAAR VOLKSUNIVERSITEIT BREDA

50 JAAR VOLKSUNIVERSITEIT BREDA

In het schooljaar 2022-2023 bestaat de Volksuniversiteit 50 jaar. We vieren dit het gehele jaar door met bijzondere cursussen, lezingen, workshops, wandelingen en evenementen. Lees in onze Nieuwsbrief of kijk op Facebook voor de actualiteit

Geschiedenis: het verhaal ›

MEER DAN DE SOM DER DELEN

De volksuniversiteit werkt samen met FILMHUIS BREDA, NIEUWE VESTE EN DE POSTSCHOOL. Samen zijn we meer dan de som der delen. Voor jou betekent dat meer en beter aanbod.

Samenwerkinsgpartners ›
MEER DAN DE SOM DER DELEN
DEZE VIND JE WELLICHT OOK LEUK