Levenskunst: De kunst van goed ouder worden!

Levenskunst: De kunst van goed ouder worden!

Cursus

4 lessen van 2 uur

€ 134,00
Kies startdatum

Cursus

Levenskunst: De kunst van goed ouder worden!

In onze westerse cultuur zijn veel mensen meer bezig met hun carrière dan met hun eigen ouder worden. De markt speelt in op het verlangen naar jeugdige schoonheid. De sportscholen zijn alle dagen open. Bovendien is er de hoop op de medische wetenschap en medische technologie die ons zo lang en goed mogelijk gezond en sterk probeert te houden. Met die hoop is op zichzelf niets mis, ware het niet dat zij de ware aard van het probleem verhult: ons leven is eindig.

We missen een brede cultuur van goed ouder worden.

Want: wat betekent ouder worden eigenlijk?

Hoe maak je je eigen leven(weer)zinvol?

Is ouder worden tegenwoordig iets anders dan voorheen?

Levenskunst betekent allereerst onder ogen zien dat we eindige en kwetsbare wezens zijn. Jong zijn is een beginneling zijn en je kunt alleen een gevorderde willen zijn. Vervolgens is het zinnig om oog te hebben voor de samenhang in je leven. En met dat van anderen. Positieve vrijheid is de kern van de levenskunst. Wat is voor mij een authentiek, goed en mooi leven?

Thema’s die we in deze cursus gaan bespreken zijn de geschiedenis van de Levenskunst. Bezinning en oefening, waardenonderzoek, vriendschap en omgaan met de tijd, zijn de vier grondslagen die in levenskunst zijn en onderscheiden. Vervolgens gaan we vanuit gekozen thema’s of aangedragen voorbeelden deze bespreken volgens de dialoogmethode.

Tijdens de cursus maken we gebruik van het boek: De grote filosofen over ouderdom. Joep Dohmen & Jan Baars(red.) Ambo, ( vijfde druk 2012).


 

Donderdag 01/02/2024 - 10:00 uur.
Donderdag 08/02/2024 - 10:00 uur.
Donderdag 22/02/2024 - 10:00 uur.
Donderdag 29/02/2024 - 10:00 uur.

Tijdens de cursus wordt gebruik gemaakt van het boek: De grote filosofen over ouderdom. Joep Dohmen & Jan Baars (red.) Ambo.

Huis van de Heuvel (De Vlieren)
Mgr. Nolensplein 1
4812 JC, Breda

thumb

Dr. J.H.J. (Judy) Hooymeyer
''Het lesgeven is het samenkomen met de ander(en) in gedachten, creëren, bedenken en reflecteren.''

BEKIJK MIJN PAGINA >

MEER DAN DE SOM DER DELEN

De volksuniversiteit werkt samen met FILMHUIS BREDA, NIEUWE VESTE EN DE POSTSCHOOL. Samen zijn we meer dan de som der delen. Voor jou betekent dat meer en gevarieerder aanbod.

Samenwerkinsgpartners ›
MEER DAN DE SOM DER DELEN

ORIGINEEL CADEAU MET DE FEESTDAGEN !!

Voor meer info click hier ›
ORIGINEEL CADEAU  MET DE FEESTDAGEN !!
Japanse taalles voor KONING AAP

Japanse taalles voor KONING AAP

Volksuniversiteit Breda heeft toekomstige Japan reizigers een voorproefje gegeven van de taal en de gebruiken. Zo krijgen zij een impressie wanneer ze met KONING AAP naar Japan reizen

DEZE VIND JE WELLICHT OOK LEUK