Kunst NU

Kunst NU

Cursus

6 lessen van 2 uur

€ 188,00
Kies startdatum

Cursus

Kunst NU

We leven in een boeiende en turbulente tijd waarin onze vertrouwde wereld diepgaande veranderingen ondergaat. De kunstenaars zijn altijd kind van hun tijd. Dus ook zij gaan mee met die veranderingen van nieuwe technieken, nieuwe visies en nieuwe situaties in de kunstwereld zoals de globalisering en de onstuitbare ontwikkelingen in de technologie.

 

De cursus Kunst NU is een voortzetting van de cursussen Algemene kunstgeschiedenis deel 1 en deel 2.
Het 3e deel, Kunst NU,  beslaat de periode 2000 - heden.

 

Elke bijeenkomst begint met een korte kunsthistorische voorbeschouwing, om het thema in perspectief te plaatsen. Er is immers niets nieuws onder de zon, maar de vormen en de presentaties veranderen. Bovendien gelden twee zeer belangrijke aspecten, die we ook in de kunstwereld terug zien: de globalisering en politisering (als gevolg van de secularisering) van de kunst. Door de globalisering vallen oude muren om en zien we, dat de kunstwereld niet langer bewoond wordt door witte mannen. 

De kunstwereld verandert met zijn tijd mee.
De thema's die in deze cursus Kunst NU worden behandeld zijn:

- de globalisering van de kunst en de rol van instellingen zoals musea, kunstbeurzen en grote kunstmanifestaties zoals de Biënnale van Venetië. Kunstenaars gaan de wereld over.
-Kunst en de maatschappij, in deze les staan geëngageerde kunstenaars centraal
-Kunst en milieu (natuur)
-Kunst en technologie (wetenschap)
-Kunst en emancipatie en jong talent (hoe onderscheiden zij zich?)
-Bekende kunstenaars (slimme en wijze kunstenaars)

Alle thema's lopen tijdens deze cursus min of meer door elkaar. Zij laten zich in nu eenmaal in deze tijd, waarin alles kan, niet vast omlijnen. In deze periode lijken de tegendelen steeds sterker tegen over elkaar te komen (polarisatie). Kunst heeft de innerlijke taak harmonie uit te stralen.

Deze cursus is een poging om in deze onoverzichtelijke tijd enigszins orde in de chaos te scheppen. De kunst van de laatste twintig jaar heeft sterk de neiging om te 'sensibiliseren' en ons bewust te maken van de grote krachten die in ons leven aan het veranderen zijn. Vele kunstenaars zullen ongetwijfeld in de vergetelheid verdwijnen, maar ze reflecteren wel de tijdgeest. Die bespiegelingen zijn ook voor ons buitengewoon interessant.

 

 

 

Woensdag 01/03/2023 - 19:00 uur.
Woensdag 08/03/2023 - 19:00 uur.
Woensdag 15/03/2023 - 19:00 uur.
Woensdag 22/03/2023 - 19:00 uur.
Woensdag 29/03/2023 - 19:00 uur.
Woensdag 05/04/2023 - 19:00 uur.

Syllabus wordt digitaal toegezonden, kosten  5,- euro contant te betalen aan de docent.

Avans Hogeschool
Hogeschoollaan 1
4818 CR, Breda

thumb

Dr. R. (Renske ) Langebeek
"Mijn passie ligt bij kunst ""

BEKIJK MIJN PAGINA >

50 JAAR VOLKSUNIVERSITEIT BREDA

50 JAAR VOLKSUNIVERSITEIT BREDA

In het schooljaar 2022-2023 bestaat de Volksuniversiteit 50 jaar. We vieren dit het gehele jaar door met bijzondere cursussen, lezingen, workshops, wandelingen en evenementen. Lees in onze Nieuwsbrief of kijk op Facebook voor de actualiteit

Geschiedenis: het verhaal ›

MEER DAN DE SOM DER DELEN

De volksuniversiteit werkt samen met FILMHUIS BREDA, NIEUWE VESTE EN DE POSTSCHOOL. Samen zijn we meer dan de som der delen. Voor jou betekent dat meer en beter aanbod.

Samenwerkinsgpartners ›
MEER DAN DE SOM DER DELEN
DEZE VIND JE WELLICHT OOK LEUK