Caravaggio: schilder, genie, moordenaar

Caravaggio: schilder, genie, moordenaar

Cursus

2 lessen van 2 uur

€ 64,00
Kies startdatum

Cursus

Caravaggio: schilder, genie, moordenaar

Michelangelo Merisi da Caravaggio (1571-1610) wordt beschouwd als de belangrijkste Italiaanse schilder van de Vroege Barok (1585-1625). Zijn kunstenaarsnaam verwijst naar het dorp bij Milaan, waar zijn familie vandaan kwam. Zijn ruige en turbulente leven heeft hem talloze keren in grote problemen gebracht. Desondanks heeeft hij in korte tijd een veelomvattend en belangrijk oeuvre nagelaten. Zijn schilderkunst, die zijn oorsprong vindt in Lombardije, is grensverleggend o.a. door de grote mate van realisme. In zijn sacrale voorstellingen zijn de gebruikelijke sterk geïdealiseerde figuren achterwege gelaten en ogen vaak heel volks, wat weer aanleiding gaf tot felle kritiek.

 

Het werk van Caravaggio kent een karakteristieke lichtbehandeling. De donkere partijen vormen een beeldend en inhoudelijk contrast met bijzonder licht. Is hier alleen sprake van effectbejag of zitten er meer diepgaande bedoelingen achter?

 

We volgen de schilder op de voet tijdens zijn levenstocht door Italië en Malta en komen in aanraking met opdrachtgevers, beschermheren, critici, vriendinnen en volgelingen (Caravaggisten). Kortom, een twee bijeenkomsten durende reis die intrigerende anekdotes en verrrassende inzichten oplevert. 

Woensdag 05/04/2023 - 10:00 uur.
Woensdag 12/04/2023 - 10:00 uur.

Dorpshuis 't Klooster
Jack van Gilsplein 1
4854 CB, Bavel

thumb

M.C.W. (Marc) Permeke
"Een verblijf van acht jaar in Italië heeft mijn passie voor de (kunst)geschiedenis en de cultuur van ‘La bella Italia’ doen ontstaan."

BEKIJK MIJN PAGINA >

50 JAAR VOLKSUNIVERSITEIT BREDA

50 JAAR VOLKSUNIVERSITEIT BREDA

In het schooljaar 2022-2023 bestaat de Volksuniversiteit 50 jaar. We vieren dit het gehele jaar door met bijzondere cursussen, lezingen, workshops, wandelingen en evenementen. Lees in onze Nieuwsbrief of kijk op Facebook voor de actualiteit

Geschiedenis: het verhaal ›

MEER DAN DE SOM DER DELEN

De volksuniversiteit werkt samen met FILMHUIS BREDA, NIEUWE VESTE EN DE POSTSCHOOL. Samen zijn we meer dan de som der delen. Voor jou betekent dat meer en beter aanbod.

Samenwerkinsgpartners ›
MEER DAN DE SOM DER DELEN
DEZE VIND JE WELLICHT OOK LEUK