Algemene kunstgeschiedenis: deel 1

6 lessen van 2 uur

Algemene kunstgeschiedenis: deel 1

Kunstgeschiedenis: een ontdekkingsreis door de kunst

Tijdens deze bijeenkomsten krijg je een grondige introductie van alle grote kunststromingen met vooraanstaande vertegenwoordigers vanaf de grotschilderingen tot heden. De docent laat je op een informatief toegankelijke en interactieve wijze kennis maken met de belangrijke en invloedrijke stijlperioden en hun wezenlijke kenmerken. Kunstenaars die bepalend zijn worden in deze cursus belicht tegen de achtergrond van hun tijd en omgeving. Ook worden de invloeden die kunstenaars ondergaan om tot een eigen visie te komen, geanalyseerd.
De kunstwerken worden ook vanuit de kunstbeschouwing behandeld door middel van representatief beeldmateriaal. Hiermee wordt zowel inzicht gegeven met betrekking tot inhoudelijkheid, gehanteerde technieken, compositie en kleurentheorie.

Deze cursus is opgezet als een introductie in de veelzeggende wereld van de kunst. Ook al verwijzen alle kunstwerken naar hun eigen tijd, vele (bekende) werken zijn tot tijdloze iconen uitgegroeid, omdat ze de kijker van nu nog steeds in zijn ziel weten te raken. Het is een ontdekkingsreis naar de wereld achter het beeld. Deze cursus is een goede inleiding voor andere cursussen en lezingen. In zes colleges passeren de belangrijke stromingen, kunstenaars en kunstwerken de revue. Met deze bagage kun je kunstwerken en de stijlperiodes herkennen en worden jouw museumbezoeken en stedentrips nog boeiender.

Blok 1:

In de eerste serie van zes lezingen komen de volgende periodes aan bod:

1: Prehistorische grotkunst, Griekse en Romeinse kunst en architectuur

2: Vroegchristelijke kunst (Byzantijnse invloeden), Romaans en Gotiek

3: De Vlaamse primitieven

4: De Italiaanse renaissance

5: De Italiaanse barok en de Hollandse Gouden Eeuw

6: De 18e eeuw: de tijd van de Verlichting en de Romantiek in Engeland

Woensdag 09/11/2022 - 19:00 uur.
Woensdag 16/11/2022 - 19:00 uur.
Woensdag 23/11/2022 - 19:00 uur.
Woensdag 30/11/2022 - 19:00 uur.
Woensdag 14/12/2022 - 19:00 uur.
Woensdag 21/12/2022 - 19:00 uur.

Syllabus wordt digitaal toegezonden, kosten  5,- euro contant te betalen aan de docent.

Voor gebruik van het parkeerterrein van Avans Hogeschool, kan men zich melden bij de slagboom van het parkeerterrein aan de Molengracht (tegenover de parkeergarage van het Amphia ziekenhuis). Voor de navigatie kiest u Molengracht en niet Hogeschoollaan.

Avans Hogeschool
Hogeschoollaan 1
4818 CR, Breda

Dr. R. (Renske ) Langebeek
"Mijn passie ligt bij kunst ""

MEER DAN DE SOM DER DELEN

De volksuniversiteit werkt samen met FILMHUIS BREDA, NIEUWE VESTE EN DE POSTSCHOOL. Samen zijn we meer dan de som der delen. Voor jou betekent dat meer en beter aanbod.

Samenwerkinsgpartners ›
MEER DAN DE SOM DER DELEN