Rome: veelzijdig en altijd verrassend!

Rome: veelzijdig en altijd verrassend!

Cursus

3 lessen van 2 uur

€ 98,00
Kies startdatum

Cursus

Rome: veelzijdig en altijd verrassend!

In deze cultuurhistorische cursus komen drie periodes aan bod te weten; de Romeinse keizertijd, de Renaissance en de Barok. Gekeken wordt naar de personen die een essentiële rol hebben gespeeld bij de ontwikkeling, uitbreiding en verfraaiing van de stad. Centraal staan architectuur, schilderkunst en beeldhouwkunst, maar ook de politieke situatie en het dagelijks leven passeren de revue.Het Romeinse keizerrijk (Imperium Romanun) is feitelijk de laatste fase van het Romeinse Rijk. In 2014 was het 2000 jaar geleden dat Caesar Augustus stierf. Hoe belangrijk is hij voor Rome en het Romeinse rijk geweest. En wat was de rol van Nero, Vespasianus, Trajanus, Hadrianus, Caracalla. We maken kennis met keizers, fora, tempels, theaters, badhuizen en circussen. Ook in de tijd van de Renaissance (1440-1550) biedt Rome een groot aantal voorbeelden in deze vernieuwende stijl die teruggaat tot de klassieke oudheid. Een aantal vooruitstrevende pauzen zoals Nicolaas de V en Leo de X hebben er in de Renaissance (1140-1550) voor gezorgd dat beroemde architecten zoals Antonio da Sangallo, Pietro da Cortona, Bramante en Michelangelo hun werken konden neerzetten. Schilders als Rafael, Botticelli versierden de vertrekken in het Vaticaan en het fresco van de Sixtijnse kapel die recentelijk is gerestaureerd. De adellijke families Della Rovere en Farnese laten hun stadspaleizen bouwen en decoreren. Rome krijgt in deze periode de grandeur terug die het daarvoor verloren had. De Wieg van de Barok staat in Rome (1600-1750). Er ontstaat een nieuwe kerkarchitectuur die o.m. kenmerkend is voor de religieuze orde van de jezuïeten. Uitbundige vormentaal toont de pracht en praal en dus ook de macht van de Rooms Katholieke kerk. Het stadsbeeld wordt ingrijpend gewijzigd door bouwmeester en beeldhouwer Bernini, een duizendpoot en door zijn grote rivaal Borromini. Caravaggio slaat een nieuwe weg in met zijn uitermate realistische schilderijen.

Woensdag 22/11/2023 - 10:00 uur.
Woensdag 29/11/2023 - 10:00 uur.
Woensdag 06/12/2023 - 10:00 uur.

Dorpshuis 't Klooster
Jack van Gilsplein 1
4854 CB, Bavel

thumb

M.C.W. (Marc) Permeke
"Een verblijf van acht jaar in Italië heeft mijn passie voor de (kunst)geschiedenis en de cultuur van ‘La bella Italia’ doen ontstaan."

BEKIJK MIJN PAGINA >

MEER DAN DE SOM DER DELEN

De volksuniversiteit werkt samen met FILMHUIS BREDA, NIEUWE VESTE EN DE POSTSCHOOL. Samen zijn we meer dan de som der delen. Voor jou betekent dat meer en gevarieerder aanbod.

Samenwerkinsgpartners ›
MEER DAN DE SOM DER DELEN

ORIGINEEL CADEAU MET DE FEESTDAGEN !!

Voor meer info click hier ›
ORIGINEEL CADEAU  MET DE FEESTDAGEN !!
Japanse taalles voor KONING AAP

Japanse taalles voor KONING AAP

Volksuniversiteit Breda heeft toekomstige Japan reizigers een voorproefje gegeven van de taal en de gebruiken. Zo krijgen zij een impressie wanneer ze met KONING AAP naar Japan reizen

DEZE VIND JE WELLICHT OOK LEUK